Spišská Kapitula si pripomenula 800. výročie vedeckou konferenciou

12.11.2009 Levoča

Spišská Kapitula 11. novembra (TASR) - Za prítomnosti predsedu biskupskej konferencie Maďarska, kardinála Pétera Erdö, sa dnes v aule kňazského seminára v Spišskej Kapitule konala medzinárodná vedecká konferencia pri ...
Toto stretnutie bolo podľa slov Ľuboslava Hromjáka, garanta konferencie, veľmi dôležité z hľadiska histórie, ale aj iných oblastí.
Ako uviedol Peter Majda, kancelár biskupského úradu, kardinál Erdö predniesol prednášku o právnom postavení Spišského prepošstva v Ostrihomskom arcibiskupstve. V nej uviedol, že v Ostrihome existujú dokumenty, ktoré svedčia o skoršej existencii Spišského prepošstva z roku 1198.
Okrem jeho zaujímavej prednášky odzneli aj ďalšie od významných odborníkov zo Slovenska i zahraničia z oblasti histórie, archeológie, liturgického života a taktiež najnovších architektonických výskumov súčasnej spišskej katedrály.
Kardinál Erdö spolu so spišským biskupom Františkom Tondrom a ostatnými kňazmi nakoniec slávil svätú omšu v latinskom jazyku v Katedrále sv. Martina v Spišskej Kapitule. Práve dnes, 11. novembra, si Rímskokatolícka cirkev pripomína sviatok sv. Martina, patróna Spišskej diecézy.
 

Vyberte región